Ядреният надзорен орган на ООН, Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), разпространи във вторник доклад за ситуацията в Украйна, включително в окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), където Агенцията е установила присъствие, предава Ройтерс.

МААЕ препоръчва да се прекратят обстрелите на централата и във и около нея да се създаде зона за сигурност. Също така се препоръчва извеждане на военните превозни средства от местата около ядрените реактори с оглед гарантирането на тяхната сигурност. Препоръчва се също да се осигури достатъчно квалифициран персонал, който да работи спокойно и без външен натиск. Докладът прави седем препоръки, които са изброени по-долу.

Обстрели

"Въпреки че продължаващите обстрели все още не са предизвикали ядрена авария, те продължават да представляват постоянна заплаха за ядрената сигурност с потенциално въздействие върху критични функции за безопасност, което може да доведе до радиологични последствия с голямо значение.

"Препоръка 1: МААЕ препоръчва незабавно да се прекрати обстрелът на обекта и в близост до него, за да се избегнат по-нататъшни щети на централата и свързаните с нея съоръжения, за безопасността на оперативния персонал и за поддържане на физическата цялост с оглед безопасна и сигурна работа Това изисква съгласие от всички заинтересовани страни за създаването на зона за сигурност за гарантирането на ядрената безопасност около ЗАЕЦ."

Системи за безопасност

"Поддържането на всички системи за безопасност на ЗАЕЦ в нормална експлоатация и функционирането на системата за физическа защита е резултат от усилията на оперативния персонал. Тези усилия обаче се полагат при много сложни обстоятелства с присъствието на военен персонал и оборудване, както и на представители на "Росатом" на терен.

"Препоръка 2: МААЕ препоръчва системата за физическа защита да се експлоатира така, както е проектирана и лицензирана, и да се осигури непрекъснатото функциониране на системите за безопасност и сигурност и работоспособността на системите и оборудването в АЕЦ. Това налага отстраняването на превозните средства от зоните които биха могли да попречат на работата на системите и оборудването за безопасност и сигурност."

Условия за персонала

"Украинският персонал, управляващ централата при руска военна окупация, е подложен на постоянен силен стрес и натиск на фона на недостиг на кадри. Това състояние не е устойчиво и може да доведе до увеличаване на човешките грешки с последици за ядрената безопасност. Трябва да се осигури достатъчен брой оперативен персонал способни да изпълняват важните си задължения без заплахи или натиск, подкопаващи не само собствената им безопасност, но и тази на самото съоръжение, както и всяка необходима подкрепа за гарантиране здравето на персонала и техните семейства

"Препоръка 3: МААЕ препоръчва да се възстанови подходящата работна среда, включително семейна подкрепа, за оперативния персонал. Освен това, тъй като операторът носи основната отговорност за ядрената безопасност и сигурност, той трябва да може да изпълнява мисията си с ясни линии на отговорности и правомощия."

Външно електрозахранване на централата

"В няколко случая ЗАЕЦ загуби, изцяло или частично, външно електрозахранване в резултат на военни действия в района. Външното захранване е от съществено значение за продължаването на безопасната експлоатация на централата.

"Препоръка 4: МААЕ препоръчва външното електрозахранване, както е проектирано, да бъде възстановено и достъпно по всяко време и всички военни дейности, които могат да засегнат системите за захранване, да бъдат прекратени."

Вериги за доставка

"Препоръка 5: МААЕ препоръчва всички заинтересовани страни да се ангажират и да допринесат за осигуряване на ефективни вериги за доставки за непрекъсната ядрена безопасност и сигурност на централата при всякакви условия, включително безопасни транспортни коридори, като се възползват от програмата за помощ и подкрепа на МААЕ, когато е подходящо."

Готовност за извънредна ситуация

"Препоръка 6: МААЕ препоръчва (1) да се тренират функциите за реагиране при извънредни ситуации и съоръженията за реагиране при извънредни ситуации в подкрепа на тези функции да бъдат възстановени, и (2) готовността да бъде възстановена чрез редовно обучение, ясни вериги за вземане на решения и лесно достъпни комуникационни средства и логистична подкрепа."

Комуникация

"От началото на конфликта се наблюдава липса на комуникационни средства и канали. Този критичен недостатък води само за изостряне на настоящите предизвикателства при поддържането на безопасната и сигурна работа на централата с адекватен регулаторен надзор и при осигуряването на ефективен отговор на местно ниво, регионално, национално и международно за всяко събитие за ядрена безопасност или сигурност.

"Препоръка 7: МААЕ препоръчва да се осигурят надеждни комуникационни средства и канали, включително интернет и/или сателитна свързаност, с всички външни организации, необходими за безопасната и сигурна работа на съоръжението."

Припомняме, че на 1 септември мисия на МААЕ, която се подготвяше в продължение на месеци, успя да стигне до ядрената централата. Част от делегацията, която бе ръководена от председателя на МААЕ Рафаел Гроси напусна Енергодар същата вечер, няколко експерти на МААЕ са си заминали на 5 септември, а двама специалисти са останали в централата.

МААЕ: Запорожката АЕЦ отново загуби връзка с мрежата

МААЕ: Запорожката АЕЦ отново загуби връзка с мрежата

Според Русия става въпрос за технически проблем след обстрел