Единият от двата работещи енергоблока на АЕЦ в Енергодар в контролираната от Русия част на Запорожка област е спрян поради ремонт на високоволтови електропроводи, съобщи за Интерфакс ръководителят на градската администрация Александър Волга.

По думите му вторият блок ще бъде пуснат отново след приключване на ремонта на електропроводите. Радиационният фон е нормален.

Според руското министерство на отбраната и властите на Енергодар обстрелът на атомната електроцентрала и инфраструктурата, използвана от работниците, се извършва почти ежедневно от средата на лятото. Те не са нарушили работата на реакторите, но са нанесени щети на спомагателните системи и са нанесени удари в близост до съоръжението за съхранение на радиоактивни изотопи.

Междувременно стана ясно, че двама експерти на МААЕ са останали в атомната електроцентрала в Енергодар, останалите от мисията са напуснали днес, а се планира екипът да се сменя периодично. Информацията е също от ръководителя на градската администрация Александър Волга.

Служителите ще наблюдават безопасността на ядрената централа.

На 1 септември мисия на МААЕ, която се подготвяше в продължение на месеци, успя да стигне до ядрената централата. Част от делегацията, която бе ръководена от председателя на МААЕ Рафаел Гроси напуска Енергодар същата вечер, няколко експерти на МААЕ са заминали днес, на 5 септември, а двама специалисти са останали.

Според съобщения от руски медии експертите от мисията на МААЕ планират да представят заключенията си от посещението в Запорожката АЕЦ утре, 6 септември.