През денонощието руската армия е нанесла три ракетни и четири въздушни удара, както и до 10 РСЗО по населени места в Украйна. Авиацията на Украйна нанесе 27 удара по районите на струпване на въоръжение и военна техника на руската армия.

Това се казва в доклада на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна към 18:00 часа на 12 октомври, публикуван във "Фейсбук" и цитиран от "Укринформ".

"През деня окупаторите нанесоха три ракетни и четири въздушни удара, до 10 атаки с РСЗО. От вражески удари бяха поразени обекти и цивилни жители на повече от 10 населени места, включително Мали Щербаки, Очаков, Никопол и Мирно.

Поразени са обекти на територията на Запорожка и Николаевска области, за нанасяне на удари противникът използва крилати, авиационни и зенитни ракети", се казва в доклада.

Освен това окупаторите продължават да използват безпилотни летателни апарати Шахид-136 иранско производство. Десет от тях са унищожени от силите и средствата на ПВО на ВС на Украйна.

28 ракети са изстреляни срещу Украйна във втората вълна от атаки

28 ракети са изстреляни срещу Украйна във втората вълна от атаки

Киев е свалил и ирански дронове

Във волинското направление ситуацията не се е променила съществено.

Противникът е откри огън и в други посоки. По-конкретно, в Сиверско направление: с минохвъргачки и тръбна артилерия са стреляни по районите на Хай, Черниговска област, и Миропилия, Стукаловка, Средина Буда, Рожковичи и Павливка, Сумска област. Противникът използва и бойни дронове.

В слобожанско направление: миномети, тръбна и реактивна артилерия са стреляни по районите на Вовчанск, Стрилеча и Уди. БЛА е използван за коригиране на артилерийския огън.

В Краматорско направление: танкове, миномети, тръбна и реактивна артилерия са използвани по цялата линия на съприкосновение, по-специално в районите на населените места Билохоривка, Грекивка, Заричне, Серебрянка, Спирне, Терни и Торске. Врагът минира мостови прелези.

В Бахмутско направление: противникът е нанесъл огневи поражения по цялата линия на съприкосновение, по-специално в района на населените места Бахмут, Соледар, Майорск, Ню Йорк и Зализне.

В посока Авдиевка: танкове и артилерия от различни видове са използвани в района на населените места Авдиевка, Водяне, Невелске, Първомайске, Александропол, Новокалинове, Маринка, Пречистивка, Золота Нива и Тоненке.

Противникът не е водил настъпателни действия в Новопавловско и Запорожко направление. Повече от 20 населени места, включително Новосилка, Зализничне, Билохиря, Времивка, Малиновка, Нескучне, Орихов, Чаривне и Олхивске, бяха обстрелвани.

В посока Южен Бук бяха обстрелвани над 40 населени места по цялата линия на съприкосновение.

Русия е атакувала около 30 процента от енергийната инфраструктура на Украйна

Русия е атакувала около 30 процента от енергийната инфраструктура на Украйна

Киев иска ПВО система за отбрана

През изминалото денонощие подразделенията на Силите за отбрана на Украйна са отразили вражески атаки край Новосадово, Бахмутске, Иванград, Бахмут, Соледар, Спирне, Майорск и Красногоровка.