Общото събрание на ООН в сряда с голямо мнозинство осъди опитите на Русия да анексира четири региона на Украйна. 

Резолюцията беше подкрепена от 143 държави, а 35 държави, сред които Китай и Индия, се въздържаха, съобщи BBC.

Четири държави гласуваха "против" - Беларус, Северна Корея, Сирия и Никарагуа.

Макар и символичен, това беше най-големият брой гласове срещу Русия след началото на войната.

Миналата седмица на голяма церемония в Кремъл президентът Владимир Путин подписа документи за присъединяването на източните украински региони Луганск, Донецк, Запорожие и Херсон към Русия.

Общото събрание на ООН не подкрепи Русия за референдумите и анексията

Общото събрание на ООН не подкрепи Русия за референдумите и анексията

За тайно гласуване на резолюцията за референдумите в Донецката и Луганската народни републики, Запорожката и Херсонската области

Споразуменията бяха подписани с поставените от Москва лидери на четирите региона и дойдоха след самопровъзгласили се референдуми в областите, които бяха заклеймени като "бутафория" от Запада.

Резолюцията призовава международната общност да не признава претенциите на Русия за анексиране и изисква "незабавното им отменяне". Тя приветства и "изразява силната си подкрепа" за усилията за деескалация на конфликта чрез преговори.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски изказа благодарност на страните, които го подкрепиха.

Гласуването в Общото събрание беше предизвикано, след като Русия използва правото си на вето, за да предотврати действия в Съвета за сигурност - органът, който отговаря за поддържането на международния мир и сигурност. Като постоянни членове Китай, Съединените щати, Франция и Обединеното кралство също имат право на вето в съвета.

Путин подписа финално анексията на четирите украински области
Обновена

Путин подписа финално анексията на четирите украински области

Така руската федерация вече се състои от 89 субекта

Имаше и призиви Русия да бъде лишена от правото си на вето след нахлуването в Украйна.

Припомняме, че Общото събрание на ООН във вторник не подкрепи предложението на Русия за тайно гласуване на резолюцията за референдумите в Донецката и Луганската народни републики, Запорожката и Херсонската области. То се противопостави и на преразглеждането на възможността за организиране на тайно гласуване.

Русия анексира голяма част от Запорожка област и три други региона, след като проведе непризнати от международната общност референдуми - гласувания, които бяха осъдени от Киев и западните правителства като незаконни и принудителни.

Редица държави обявиха, че няма да признаят референдумите и анексията. Сред тях са и съюзници на Русия като Сърбия, които се обявиха срещу антируските санкции.