Общото събрание на ООН във вторник не подкрепи предложението на Русия за тайно гласуване на резолюцията за референдумите в Донецката и Луганската народни републики, Запорожката и Херсонската области. То се противопостави и на преразглеждането на възможността за организиране на тайно гласуване, съобщи ТАСС.

В първия случай, инициативата на Москва беше подкрепена от 14 страни, 100 бяха против, 38 се въздържаха. Това предложение беше подкрепено от Беларус, Иран, Казахстан, Китай, Северна Корея, Куба, Мали, Никарагуа, Сирия, Судан, Централноафриканската република и Еритрея.

16 държави, гласуваха "за" второто предложение, 103 бяха против, 33 се въздържаха. Тази инициатива беше подкрепена от Беларус, Египет, Иран, Казахстан, Китай, Северна Корея, Коморските острови, Куба, Ливан, Мали, Никарагуа, Сирия, Судан, Централноафриканската република и Еритрея.

Референдумите в Украйна: Над 85% искали Русия

Референдумите в Украйна: Над 85% искали Русия

Но Киев няма да признае резултатите

Припомняме, че Русия анексира голяма част от Запорожка област и три други региона, след като проведе непризнати от международната общност референдуми - гласувания, които бяха осъдени от Киев и западните правителства като незаконни и принудителни.

Редица държави обявиха, че няма да признаят референдумите и анексията. Сред тях са и съюзници на Русия като Сърбия, които се обявиха срещу антируските санкции.

ООН предупреди, че тези руски действия нарушават Хартата на ООН. 

Киев заяви, че за Украйна руските укази нямат никаква стойност. 

На 30 септември, Русия наложи вето на резолюция на ООН, която би осъдила нейните "незаконни" референдуми в четири украински региона.

Сърбия няма да признае резултатите от референдумите в Украйна

Сърбия няма да признае резултатите от референдумите в Украйна

Въпреки топлите отношения на Белград с Москва