Сърбия няма да признае резултатите от референдумите, проведени в четирите области на Украйна, частично окупирани от руските сили. Това заяви президентът Александър Вучич, цитиран от "Ройтерс".

Решението идва въпреки топлите отношения на Белград с Москва.

Подкрепяните от Русия власти в четирите региона твърдят, че мнозинството е гласувало "за" присъединяването към Русия.

По-голямата част от международната общност обаче се противопоставя на подобен ход, наричайки тези референдуми "незаконни" и "фиктивни".

"Бутафорни референдуми. Фалшиви резултати. Ние не признаваме нито едното, нито другото". Това написа в "Туитър" председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Очаква се руският президент Владимир Путин да обяви анексирането на четирите области - Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка - в своя реч в петък.

Сърбия и Русия взаимно ще се консултират за външните си политики

Сърбия и Русия взаимно ще се консултират за външните си политики

Двете страни подписаха споразумение на срещата на Общото събрание на ООН в Ню Йорк

Сърбия няма да признае референдумите, тъй като се придържа към международното право, Хартата на ООН и резолюциите на ООН, подчерта днес Вучич.

Балканската страна, която е кандидат за членство в Европейския съюз, разчита единствено на Русия за своите доставки на природен газ и вече отказа да се присъедини към западните санкции срещу Москва.

От своя страна Кремъл подкрепя Белград в продължаващото му противопоставяне на признаването на независимостта на Косово - бивша южна сръбска област, населена предимно с етнически албанци. Освен това в миналото Москва е продавала оръжие на Сърбия.

Сърбия обаче многократно отказа да подкрепи руската инвазия в Украйна в ООН и подчерта, че напълно зачита териториалната цялост на Украйна.

Ние защитаваме нашата собствена териториална цялост и е в наш най-добър интерес да защитим териториалната цялост на други международно признати страни, категоричен бе Вучич.

Трудната раздяла на Сърбия с Русия

Трудната раздяла на Сърбия с Русия

Сърбия, поради географското си положение, ще сподели енергийната и политическата съдба на Европа, каквато и да е тя