Москва няма да признае независимостта на Косово, коментира в петък руският посланик в Белград, съобщава "Анадолу".

Пред сръбската телевизия "Инсайдър" Александър Боцан-Харченко уверява, че руската политика по отношение на Косово не се е променила, Русия вярва, че позицията на Сърбия да не налага санкции на Русия ще продължи и Москва няма да признае Косово.

"Въпросът за Косово е основен въпрос за приятелско и братско сътрудничество между Русия и Сърбия. Няма индикации, че Русия може да промени позицията си по този въпрос".

Спорът се появи, след като руският президент Владимир Путин се позова на Международния съд за "право на самоопределение", след като генералният секретар на ООН Антонио Гутериш нарече войната на Русия срещу Украйна "окупация".

Путин каза, че независимостта на Косово е призната от западните страни и това е решението на Международния съд. Това постави Косово като пример за Донбас, Източна Украйна, каза той, където има два анклава, чиято "независимост" Русия признава.

Путин, цитирайки Косово като модел за Донбас, се сблъска с реакция в Сърбия, включително от медии, близки до правителството.

Косово е първата страна в региона, която се присъедини към санкциите на ЕС/САЩ срещу Русия, според президента на страната. След обявяването на независимост през 2008 г., бившата сръбска провинция Косово е призната от повече от 100 държави, включително САЩ, Обединеното кралство, Франция, Германия и Турция.

Белград продължава да гледа на Косово като на своя собствена територия. Сърбия, Русия и Китай са сред страните, които все още не са признали независимостта на Косово.

Проруските медии в Сърбия срещу Путин

Проруските медии в Сърбия срещу Путин

Интересът на Русия, не е интересът на Сърбия, "Путин заби нож в гърба на Сърбия: той размени Косово за Донбас"