Протестите, предизвикани от смъртта на 22-годишната Махса Амини обхванаха най-малко 19 града в Иран в сряда, въпреки, че силите за сигурност атакуваха демонстрантите по улиците, казаха активисти, цитирани от Associated Press.

Протестите заради смъртта на младата жена, арестувана от моралната полиция и убита в ареста, се превърнаха в едно от най-големите предизвикателства пред иранската теокрация след Зеленото движение в страната през 2009 г. В протестите участват и петролни работници, гимназисти и жени, маршируващи без задължителните забрадки.

Призивите за протести, започнали по обяд в сряда, доведоха до масово разполагане на полиция за борба с безредиците и цивилни полицаи в Техеран и други градове. Свидетели също съобщиха за прекъсвания на мобилния интернет.

Въпреки натиска, свидетели видяха поне една демонстрация в Техеран на около 30 жени, които бяха свалили забрадките си, докато скандираха: "Смърт на диктатора!" Тези викове, отнасящи се до върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей, могат да доведат до процес при закрити врати в Революционния съд на страната, като жените са заплашени от смъртна присъда.

Преминаващите автомобили са свирили с клаксони в подкрепа на жените въпреки заплахите на силите за сигурност. Други жени просто се движат без хиджаб в мълчалив протест, казаха свидетели. Демонстрации се проведоха и в университетските кампуси в Техеран.

Адвокати също мирно демонстрираха пред Иранската централна адвокатска колегия в Техеран, скандирайки: "Жена, живот, свобода" - лозунг на демонстрациите досега. Най-малко трима адвокати са сред около две дузини арестувани, съобщиха ирански правозащитници.

За САЩ ядреното споразумение с Иран вече не е на дневен ред

За САЩ ядреното споразумение с Иран вече не е на дневен ред

Вашингтон сега се интересува повече от протестите в страната

Събирането на информация за демонстрациите остава трудно на фона на интернет ограниченията и арестите на най-малко 40 журналисти в страната, според Комитета за защита на журналистите.

Правителството на Иран настоява, че Амини не е била малтретирана, но семейството й казва, че по тялото й е имало синини и други признаци на побой, след като е била задържана за нарушаване на стриктния дрескод на Ислямската република.

Хаменей, говорейки в сряда пред Съвета по целесъобразност на страната, отново заяви, че външните врагове на Иран подклаждат "изолирани" демонстрации.

"Някои от тези хора са вражески маши и ако не са, те работят за врага", каза Хаменей.

Дори иранската държавна телевизия, отдавна контролирана от хардлайнерите в страната, излъчи кадри, които описва как жени протестират в подкрепа на задължителното носене на хиджаб в Иран. Само в Афганистан и Иран носенето на хиджаб се налага със закони и със сила.

Гневът е особено остър в кюрдските региони в Западен Иран, тъй като Амини е от кюрдския етнос. В района са затворени включително частни магазини, чийто собственици също подкрепят протестите.

Базирана в Осло организация, Iran Human Rights, изчисли в сряда, че най-малко 201 души са били убити по време на последните арести. Това включва около 90 души, убити от силите за сигурност в източния ирански град Захедан на фона на демонстрации срещу полицай, обвинен в изнасилване в отделен случай. Иранските власти описаха насилието в Захедан като включващо неназовани сепаратисти, без предоставяне на подробности или доказателства.

Появиха се многобройни видеоклипове на полиция за борба с безредиците, стреляща по демонстрантите, като някои вероятно използват бойни патрони. Очевидно усещайки натиска на обществеността, началникът на иранската полиция генерал Хосейн Ащари заяви по държавната телевизия в сряда, без да предостави доказателства, че "контрареволюционни групи в чужбина" са носили полицейски униформи и са стреляли по демонстрантите. Той твърди, че неговите служители са арестували някои от тези хора.

Междувременно министърът на образованието на Иран Юсуф Нури даде първото потвърждение, че деца в училищна възраст са били арестувани по време на протестите. Той отказа да предложи цифри за тези арести, съобщи вестник Shargh, като само каза, че задържаните са били поставени "в психиатричен център", а не в затвора.

ISW: Дезинформация и протести в Иран

ISW: Дезинформация и протести в Иран

Режимът в Техеран търси изход