Най-малко 28 деца са били убити при протестите, които заляха Иран след смъртта на Махса Амини след арест от моралната полиция, съобщи АФП. Стотици други са били задържани, без родителите им да бъдат информирани.

Това са съобщили правозащитни организации в и извън страната.

Иранското общество за защита на правата на децата осъди силите за сигурност за прибягването до насилие срещу деца, които протестират в училищата и на улицата.

"Според статистиката 28 деца са били убити в тези сблъсъци, повечето от които са се случили в непривилегированата провинция Систан-Белуджистан", се казва в изявление на базираната в Техеран група, публикувано на нейния уебсайт в понеделник.

Семейства се държат в неведение за местонахождението на децата им, а делата се разглеждат без адвокати".

185 загинали при протестите в Иран

185 загинали при протестите в Иран

Сред жертвите са и 19 деца

Групата настоява, че правителството "трябва да бъде подведено под отговорност" и да извади и накаже "всеки, от всякакъв ранг, който е бил причина за насилие или тормоз срещу деца или тяхната смърт".

Заместник-командирът на Революционната гвардия Али Фадави каза пред иранските медии на 5 октомври, че "средната възраст на задържаните от много от последните протести е била 15 години".

"Някои от арестуваните тийнейджъри и млади хора са използвали подобни ключови фрази в признанията си, като например оприличаване на улични безредици с видеоигри", цитира Фадави агенция Mehr.

Адвокатът по правата на човека Хасан Раиси каза, че някои от арестуваните деца са били държани в центрове за задържане за възрастни наркопрестъпници.

"Това е много тревожно", каза той в доклад, публикуван на базирания в Лондон новинарски уебсайт Iran Wire в сряда. Тези "на възраст под 18 години никога не трябва да бъдат държани с престъпници над 18 години... Това е законово изискване, а не препоръка."

Той добави, че "около 300 души на възраст между 12-13 и 18-19 години са задържани в полицията".

Великобритания наложи санкции на моралната полиция в Иран

Великобритания наложи санкции на моралната полиция в Иран

Заради репресии срещу жените в страната

Припомняме, че на 9 октомври беше съобщено, че най-малко 185 души са били убити в Иран.  Близки на починали при демонстрациите момичета споделят, че по телата им се виждат белези от насилие.

Според Техеран официално 22-годишната Махса Амини е починала заради здравословни проблеми, а побой от полицейски служители не е имало.

Според властите, протестите са били платени и организирани от други държави с цел дестабилизирането на страната.

Но демонстрации се организираха в редица държави, а иранки споделят, че насилието от моралната полиция е всекидневие в страната.

ЕС готви нови санкции срещу Иран заради репресиите срещу протестиращи

ЕС готви нови санкции срещу Иран заради репресиите срещу протестиращи

Това потвърди Жозеп Борел

Европейският съюз и Великобритания наложиха санкции на моралната полиция.