22-годишна иранка почина дни след като е арестувана от "моралната полиция" за неспазване на строгите правила за покриване на главата, съобщава БиБиСи.

Очевидци коментира, че Махса Амини е била пребита в полицейски микробус, когато е била задържана в Техеран във вторник.

Полицията отхвърли обвиненията, като обяснява, че Амини "внезапно получила сърдечен проблем". Това е последният от поредица доклади за бруталност срещу жени от властите в Иран през последните седмици.

Семейството на Амини коментира, че тя е била здрава млада жена без медицински състояния, които биха обяснили внезапен сърдечен проблем. Те обаче са информирани, че е откарана в болница няколко часа след ареста й и семейството казва, че е била в кома, преди да почине в петък.

Полицията в Техеран съобщава, че Амини е арестувана за "реабилитация и обучение" относно хиджаба, забрадката, която е задължителна за носене от всички жени.

Смъртта й идва на фона на нарастващите съобщения за репресивни действия срещу жени, включително тези, за които се прецени, че не спазват ислямския дрескод, на които им е забранено да влизат в държавни служби и банки.

Много иранци, включително проправителствени личности, изразяват възмущението си в платформите на социалните медии по отношение на самото съществуване на "моралната полиция", известна още като насочващи патрули и използват хаштагове, които се превеждат като "патрули за убийства".

В социалните медии има видеоклипове, показващи как полицаи задържат жени, влачат ги по земята и ги отвеждат със сила.

Много иранци обвиняват пряко върховния лидер Али Хаменей. Стара негова реч се споделя отново в социалните медии, в която той оправдава ролята на "моралната полиция" и настоява, че при ислямското управление жените трябва да бъдат принуждавани да спазват ислямския дрескод.

Последните събития само ще задълбочат разделението между голяма част от младото и жизнено общество на Иран и неговите радикални управници, разрив, който изглежда все по-труден за отстраняване.

29 иранки арестувани заради протест срещу хиджаба

29 иранки арестувани заради протест срещу хиджаба

Кампанията е организирана от чужбина с помощта на нелегални сателитни канали