Руската армия съсредоточава усилията си върху възпирането на действията на украинските сили и се опитва да задържи завзетите от нея територии на Украйна, а руските войски провеждат настъпателни операции в Бахмутско, Авдеевско и Новопавловско направление, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, цитиран от руската служба на Би Би Си.

В сводката на Генералния щаб се посочва, че руските военни "продължават грубо да нарушават законите и обичаите за водене на война срещу мирното население".

В Каховка, Херсонска област, руските окупационни войски издирват диверсионни групи и наводчици (хора, които подават информация за цели на украинската артилерия), след което отвеждат задържаните в Горноставка и "с мъчения изтръгват признания", съобщи Генщабът.

В окупираните от руските войски населени места в Луганска област Боровское и Щедрищево, според украинската армия, руските военни извършват подобни действия - масови обиски, изземване на мобилни телефони, отвличания.

В Херсон руски военни се обличат в цивилни дрехи, заемат помещения на цивилни и укрепват позициите си за улични боеве, се казва в съобщението на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

ISW: Русия снижава яростната ядрена реторика срещу Украйна

ISW: Русия снижава яростната ядрена реторика срещу Украйна

Вероятно Китай е оказал натиск върху Москва

"В същото време руски пропагандни журналисти планират да заснемат в града видеоматериали по темата за унищожаването на цивилното население от украинските сили за отбрана", се казва в доклада.

В доклада се съобщава, че в района на селището Майорск руските войски са загубили 30 души и повече от 120 са били ранени. В Лисичанск повече от 30 души са убити и до 15 са ранени в резултат на удар по подразделение на батальона "Ахмат".

Общо, според въоръжените сили на Украйна, загубите на руските войски в Украйна през последното денонощие възлизат на 530 души. Руските сили са претърпели най-големи загуби в Лиманско, Бахмутско и Авдеевско направления.

Въпреки че в момента Би Би Си не може да потвърдим тези данни от други източници, през последните дни в проруското обществено мнение започна да циркулира информация за значителните загуби в жива сила, които руската армия понася в Украйна.

Руските сили се окопават в Херсон

Руските сили се окопават в Херсон

Те се опитват да заблудят Украйна, че се оттеглят

Докато атакува гражданската инфраструктура на Украйна, Русия е използвала около 80% от модерните си ракети, заявява Вадим Скибицки, говорител на Главното разузнавателно управление (ГУР) на украинското министерство на отбраната, пред списание "Икономист".

По информация на разузнаването на Русия са й останали 120 "Искандери" и 40 ракети "Кинжал". Ето защо Руската федерация реши да закупи от Иран балистични ракети "Фатих-110" и "Золфагар".

ГУР казва, че Кремъл планира да прехвърли тези ракети по въздуха до анексирания Крим и по море в Каспийския регион.

Според Скибицки Украйна все още няма ефективна защита срещу този тип ракети, тъй като те имат по-висока скорост от руските крилати ракети или дронове.

По-рано експерти предполагаха, че използването на ракети земя-въздух от руснаците за поразяване на наземни цели е признак за липса на подходящи боеприпаси.

Украинският министър на отбраната Алексей Резников съобщи, че преди началото на пълномащабна война Русия е разполагала с 900 ракети "Искандери", 500 ракети "Калибър" с морско базиране и 444 крилати ракети Х-101 и Х-555. Сега те са останали значително по-малко и по-нататъшното им използване с подобни темпове може значително да отслаби отбранителната способност на Русия в други региони.

Къде удрят високо прецизните оръжия на Русия

Къде удрят високо прецизните оръжия на Русия

Тази сутрин въздушни удари разтърсиха редица украински градове