Рано тази сутрин в редица градове в Украйна отекнаха взривове, след като те бяха поразени от ракети с дълъг обсег на Русия.

Експлозии имаше в центъра на украинската столица Киев, както и в градовете Лвов, Тернопил и Житомир в западната част на Украйна, а също и в Днипро в централната част на страната.

Снимка 590494

Източник: EPA/БГНЕС

По информация на върховния главнокомандващ на украинските въоръжени сили Валерий Залужний руските военни са изстреляли общо 75 ракети по украинска територия по време на масираната ракетна атака.

Според данните до момента най-малко 11 души са били убити, а 64 са пострадали при нападението.

Снимка 590493

Източник: EPA/БГНЕС

Въпреки че от началото на войната Москва категорично отрича мишена на нейните атаки да са цивилни, днешният ракетен обстрел, както е видно от наличния снимков материал, бе насочен изключително към жилищни райони, а не към военни обекти.

Говорителят на Европейската комисия Петер Стано определи руските въздушни удари като "варварски и страхливи, насочени към невинни цивилни на път за работа и училище в сутрешния трафик".

Снимка 590496

Източник: EPA/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски също подчерта, че ударите са били така насочени, че да нанесат възможно най-големи загуби сред хората.

Единствената тактика на Путин е терор над мирните украински градове, изтъкна от своя страна украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Снимка 590492

Източник: EPA/БГНЕС