В понеделник сутринта Украйна беше подложена на масирана ракетна атака, по време на която руските военни са изстреляли общо 75 ракети по украинска територия.

Информацията за броя на ракетите е на Валерий Залужний, върховният главнокомандващ на украинските въоръжени сили. Той призовава украинците да използват укритията и бомбоубежищата.

41 от ракетите са били обезвредени от противовъздушната отбрана.

Освен с ракетни удари руската страна е нанесла атаки и с авиация и безпилотни самолети.

Атаките са били насочени на практика по цялата територия на Украйна - няколко удара стигнаха и до столицата Киев, до град Запорожие, който се намира под украински контрол, както и в Западна УКрайна - Лвов, Тернопил и Житомир, както и в Днипро.

Руски ракети по Киев и Запорожие
Обновена

Руски ракети по Киев и Запорожие

Експлозии са разтърсили и Лвов, Тернопил и Житомир

Укриненерго, операторът на Украйна, предупреди, че ракетните удари са насочени към енергийни съоръжения и могат да доведат до прекъсване на електрозахранването в Украйна.

По данни на компанията енергетиците използват резервни схеми за захранване и отстраняват повредите. Според оценката на енергийния оператор ракетните атаки са насочени предимно към енергийни съоръжения и жизненоважната гражданска инфраструктура на страната.