Все по-малко вероятно е серията от нападения на проиранската шиитска организация Хизбула да бъде прекъсната по дипломатически път, така че Израел може да започне операция срещу базите на групировката в Южен Ливан през третата или четвъртата седмица на юли.

Това разкри Bild, като се позовава на западни дипломати.

На фона на нарастващия риск от ескалация все повече държави призовават своите граждани незабавно да напуснат Ливан, пише Bild.

По-конкретно германският външен министър Аналена Бербок съветва да се направи това, защото "не може да се изключи по-нататъшно изостряне на ситуацията и разширяване на конфликта".

На 29 юни Саудитска Арабия призова своите граждани да напуснат Ливан възможно най-скоро.

Руският посланик в Ливан Александър Рудаков също предупреди руснаците да не пътуват в региона - "да се въздържат от всичко това, докато ситуацията в Южен Ливан не се успокои".

Израел се подсигурява със Starlink при война с "Хизбула"

Израел се подсигурява със Starlink при война с "Хизбула"

Ако прекъсне електрозахранването

NBC съобщи, че Вашингтон се готви да евакуира гражданите си, в случай че боевете между Израел и Хизбула се засилят, а САЩ преместват военните си части по-близо до израелско-ливанската граница.

Израелският президент Ицхак Херцог заяви, че няма да се изненада, ако "ситуацията излезе извън контрол", пише Bild. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин предупреди, че "провокациите" на Хизбула "заплашват да въвлекат израелския и ливанския народ във война, която те не искат".

Израел търси дипломатическо решение на конфликта с Хизбула

Израел търси дипломатическо решение на конфликта с Хизбула

Израел ще прекара следващите седмици в опити да разреши конфликта с подкрепяната от Иран ливанска групировка

По-рано обаче ръководителят на израелското министерство на отбраната Йоав Галант излезе с изявление, в което заяви, че Израел е готов за преговори. "Трябва да обсъдим готовността за всеки възможен сценарий", предупреди още той.

Вестник "Вашингтон пост" съобщи, че представители на администрацията на президента на САЩ са поискали от Катар, който е посредник в преговорите между Израел и Хамас, да помогне за разрешаването на конфликта на израелско-ливанската граница.

"Хизбула" имала секретен оръжеен склад на летището в Бейрут

"Хизбула" имала секретен оръжеен склад на летището в Бейрут

Проиранските милиции също се въоръжавали чрез Бейрут

"Ситуацията може да ескалира във всеки един момент", заяви Ашер Фредман, старши сътрудник в израелския Институт за национална сигурност и ционистка стратегия "Мисгав", съобщи "Билд". Израел би могъл да започне офанзива срещу Хизбула, но "проблемът е, че в този случай има възможност за пряка война с Иран", предупреди експертът.