Продължават тежките боеве в Бахмут и Маринка, а руснаците се опитват да напреднат и в района на Авдеевка.

Според сутрешния доклад на украинския генерален щаб през последните 24 часа не са настъпили значителни промени по фронтовата линия.

През изминалото денонощие частите на Силите за отбрана на Украйна са отблъснали 38 вражески атаки в гореспоменатите райони на фронта. "Най-тежките сражения се водят за Бахмут и Маринка", пише Генералният щаб.

Генералният щаб на Украйна не съобщава подробности за боевете за Бахмут, освен че атаките се водят от северозапад и от юг.

Според украинската сводка опитите за затваряне на пръстена и обкръжаване са били отблъснати.

Генералният щаб също така уверява, че са били отблъснати руските атаки в Маринка и край Авдиевка. Според доклада през последните 24 часа не е имало активни военни действия в други сектори на фронта.

Украйна брани Бахмут и със 100 дрона - камикадзета

Украйна брани Бахмут и със 100 дрона - камикадзета

Нова тактика за отбрана

Американският Институт за изследване на войната (ISW) в последния си обобщен анализ потвърждава, че боевете за Бахмут продължават, но отчитат напредък на руските сили в западната част. Частите на ЧВК "Вагнер" са напреднали отвъд железопътната линия, която пресича града от север на юг. "Геолокационното проучване, публикувано на 24 април, показва, че силите на "Вагнер" са напреднали леко на югозапад от станция "Бахмут-2" в западната част на Бахмут", пише ISW.

Западната част на града става под украински контрол (общата дължина на Бахмут от изток на запад е около седем километра).

Украинските части, съобщава ISW, са предприели контраатака северозападно от село Хромово, в съседство с Бахмут, за да изтласкат руснаците от шосето Часов Яр-Бахмут, което снабдява гарнизона в Бахмут.

ISW отбелязва и малък руски напредък още по на юг, близо до Авдеевка и по-точно до село Невелске, югозападно от Авдеевка.

Лунни пейзажи от Маринка в Донецк

Лунни пейзажи от Маринка в Донецк

Какво успяват да превземат руснаците