Бившият депутат от парламента на Молдова Юрий Болбочану беше осъден на 14 години затвор за шпионаж в полза на Русия, предаде Дойче веле.
Информацията беше огласена в прессъобщение на молдовската спецпрокуратура.

Според съдебното решение, Болбочану няма да може да заема държавни длъжности в продължение на четири години след освобождаването си от затвора.
Съобщава се, че той може да обжалва присъдата пред апелативен съд.

В хода на процеса е установено, че ексдепутатът е бил вербуван от сътрудник на руския военен аташе в Киев, който е в действителност е бил служител на главното управление на командването на руските въоръжени сили (ГРУ).

От октомври 2016 до март 2017 година Юрий Болбочану му е предавал информация, която може да бъде използвана срещу интересите на Молдова. Бившият депутат е информирал Москва за политиката на Кишинев по изпълнение на Споразумението за асоцииране на страната към Европейския съюз.

За шпионската си дейност в полза на Москва той е получавал възнаграждения между 100 и 1000 евро.

Юрий Болбочану беше задържан на 17 март 2017 година. В постановлението за обиска в дома му беше посочено името на човека, който го е вербувал - Александър Грудин. Грудин е сред руските дипломати, които през май 2017 г. бяха обявени от Молдова за персони нон грата и бяха експулсирани от страната.