Бившата звезда в крикета Имран Хан води след провелите се вчера парламентарни избори в Пакистан, като гласовете все още се броят. Неговите противници обаче твърдят, че е имало големи измами и манипулации, съобщава БиБиСи.

Първоначалните неофициални резултати показват, че партията на Имран Хан ПТИ е начело, но ще трябва да сформира коалиция, ако не успее да си осигури мнозинство.

Преброяването на гласовете протича бавно, но администрацията, занимаваща се с организацията на изборите, отрича манипулации, посочвайки, че са налице само технически проблеми.

В изборния ден имаше кръвопролития, като десетки хора загинаха при взрив в избирателна секция.

Десетки избити и ранени при експлозия в Пакистан

Десетки избити и ранени при експлозия в Пакистан

Днес там се провеждат парламентарни избори

Тези исторически избори ще отбележат едва втория път, когато гражданско правителство предава властта на друго, след като е реализирало пълен мандат в Пакистан.

При преброени около 42 на сто от бюлетините, Избирателната комисия на Пакистан дава на партията на Имран Хан 113 депутатски места в 272-местното Национално събрание.

Но партията на изпадналия в немилост бивш премиер Наваз Шариф отхвърля резултатите, както и множество по-малки партии, като всички те твърдят, че е имало огромни измами и манипулации.

"Начинът, по който мандатът на хората крещящо беше атакуван, е нетърпим", подчерта Шехбаз Шариф, който е лидер на партията PML-N и брат на бившия премиер.

Според изборните власти забавянето на оповестяването на резултатите е заради технически проблеми в системата за електронно отчитане, като сега гласовете се преброяват ръчно.

Но всякакво забавяне на сформирането на правителство вероятно ще бъде проблем за пакистанците, като се има предвид размирната политическа история на Пакистан и бушуващата икономическа криза.