Бившият ирански президент Мохамад Хатами се срещна с папа Бенедикт XVI, информира АП.

Предприетата среща има за цел да се намали напрежението между двете световни религии, което се увеличи рязко след изявлението на папата миналата година.

Хатами, който бе на ръководен пост в периода от 1997 година до 2005 година, бе планирал среща с папата през октомври месец, но по-късно визитата бе отменена. Детайли по отлагане на срещата не бяха упоменати, но това решение бе взето след речта на Бенедикт.

Според информацията на днешната среща двамата са обсъдили важността от водене на „спокоен диалог между културите, имащ за цел да се преодолее голямото напрежение, натрупвано от векове наред между религиите".

По време на разговорите Хатами и Бенедикт са обсъдили и въпроси като състоянието на християнската общност в региона и в Близкия изток, както и нуждата от силна инициатива от страна на международната общност "за водене на сериозни преговори" за решаване на конфликта.

Отношенията между исляма и християнството бяха обтегнати още преди речта на Бенедикт. Патата предизвика гнева на мюсюлманската общност след като цитира византийски император, характеризиращ някои от проповедите на пророка Мохамед като „дяволски и нехуманни".