Очаква се британският премиер Тони Блеър да предложи в парламента нововъдения във военния флот, като се закупят ново поколение атомни подводници.

Правителството ще се опита да убеди парламентаристите, че за промените са необходими 20 милиарда лири най-много. Премиерът трябва да убеди Камарата на общините, че цената е финансово постижима.

Но в същото време се очаква правителството да предложи да обмисли съкращаване на атомните подводници от четири на три. Британски медии съобщават също, че премиерът ще обещае да съкрати ядрените глави с до една пета - до около 160.

Според независими оценки, цитирани от Файненшъл Таймс, средствата, необходими за изграждане и обслужване на новите подводници, може до достигнат между 30 и 40 милиарда лири за 25-30 години период на тяхната експлоатация. Или общо 3 до 4 на сто от бюджета за отбрана.

Очаква се обаче предложението на Блеър да срещне съпротива от страна на неговите съпартийци от Лейбъристката партия, след като 35 членове предварително обявиха, че няма да подкрепят проекта. Така за приемането на плановете на правителството премиерът ще трябва да разчита на гласове от консерваторите.