Британският премиер призова чрез нова инициатива да се окаже подкрепа на палестинците и да се постигне напредък за решение на конфликта в Близкия изток, част от което е създаването на палестинска държава.

Тони Блеър се срещна в Рамала с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, предаде АФП.

Премиерът изрази надежда през следващите седмици да бъде изготвена инициатива, която едновременно да насърчи възстановяването и развитието в палестинските територии и да помогне за облекчаване на тежкото положение, в което в момента се намират палестинците.

Тази инициатива ще даде и политическата рамка, в която ще може да се постигне напредък към разрешаване на конфликта, смята Блеър.

По време на срещата Абас е представил намеренията си да продължи с плановете за провеждане на предсрочни избори въпреки силната съпротива от страна на Хамас, съобщава Ройтерс.

Абас се обърна към възможността за нови избори, след като неговото движение Фатах и партията на Хамас не успяха да се договорят за състава на правителството на националното единство, за което водиха продължителни преговори. Въпреки това на пресконференцията след срещата си с Блеър Абас отново посочва, че дори на този етап не изключва варианта да се сформира ново, коалиционно правителство.

Блеър от своя страна е подчертал необходимостта в следващите седмици международната общност да подкрепи умерения Абас. Според него това е моментът, когато Западът трябва да окаже подкрепа на умерените сили.