Британският министър-председател Тони Блеър представи серия от предложения за справяне с престъпността, тероризма и незаконната имиграция в страната.

Мерките, предложени от премиера, включват предоставяне на повече права на полицията за конфискуване на имущество на престъпници, произнасяне на по-тежки присъди и мерки за депортиране на закононарушители, граждани а друга страна, съобщи Ройтерс.

Правителството на Блеър потвърди също намеренията си да обвърже увеличението на средната държавна пенсия с доходите, както и да постави на законодателна основа дългосрочните цели за намаляване на вредните газови емисии.

Но именно върху борбата срещу тероризма и сигурността ще се наблегне правителството, стана ясно от представения план.

В центъра на програмата на моето правителство ще бъдат по-нататъшни действия осигуряване на силни, сигурни и стабилни общности, както и предприемане на мерки по заплахата от тероризма, се посочва в правителствения план, който бе прочетен от кралица Елизабет Втора на официална церемония пред представителите на двете камари на парламента.

Във външнополитическо отношение пък кабинетът декларира ангажимент за намиране на дълготрайно споразумение между Израел и палестинците и за подкрепа на правителството в Ирак.

Подкрепата на Блеър за военната кампания в Ирак от 2003 година беляза последните години от управлението му, като доведе до рязък спад в неговата популярност, отбелязва Ройтерс.