Американският държавният секретар Антъни Блинкън защити решението на администрацията на президента Джо Байдън да изпрати касетъчни боеприпаси в Украйна, докато води контранастъпление срещу руските сили, съобщава Politico. 

По думите му, това е решение от крайна мярка заради изчерпване на запасите.

"Ако им свършат боеприпасите, ще бъдат беззащитни.", заяви той. 

Коментарите на Блинкън идват на фона на среща на върха на членовете на НАТО във Вилнюс, Литва, където членовете са обмислили влизането на две нови държави, Финландия и Швеция, в алианса, както и войната в Украйна. Коментарите също идват на фона на съобщението от миналата седмица на администрацията на Байдън, че ще изпрати касетъчни боеприпаси в Украйна. Касетъчните боеприпаси, които официално се наричат подобрени конвенционални боеприпаси с двойно предназначение, са предназначени да унищожат множество военни цели чрез разпръскване на голям брой експлозивни "бомби" в широка област. И двете страни в продължаващата война в Украйна са използвали касетъчни боеприпаси, като украинските касетъчни боеприпаси убиха осем цивилни в Изиум миналата година, според Human Rights Watch.

Въпреки това, касетъчните боеприпаси исторически са оставяли след себе си неексплодирали боеприпаси, които могат да застрашат цивилните дълго време след края на конфликтите. Повече от 100 държави, включително повечето членове на НАТО, са подписали Конвенцията от 2010 г. за касетъчните боеприпаси, която забранява тяхното използване, трансфер, производство и натрупване; САЩ, Русия и Украйна не са сред подписалите.

Съюзниците на САЩ, както и правозащитни групи, разкритикуваха решението. Администрацията на Байдън също беше изправена пред възмущението на някои ключови демократи от Капитолийския хълм, които скъсаха публично с президента миналата седмица заради решението.

Блинкън обаче отрече САЩ да губят доверие в своите съюзници заради решението. "Всеки съюзник, с когото съм говорил, каза, че разбира защо правим това, когато го правим", каза той.

Шойгу: Русия ще отговори подобаващо, ако Киев използва касетъчни бомби

Шойгу: Русия ще отговори подобаващо, ако Киев използва касетъчни бомби

Според него на Вашингтон са им свършили снарядите от 155 калибър

Украйна, както и републиканците на Капитолийския хълм, приветстваха решението на САЩ да изпратят боеприпаси. Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников каза във вторник, че се надява, че доставката на касетъчни боеприпаси ще бъде "следващата промяна в играта като оръжие или боеприпаси за освобождаване на нашите временно окупирани територии".

Припомняме, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу предупреди във вторник, че ако Украйна използва касетъчни бомби, предоставени от САЩ, руската армия ще бъде принудена да използва подобни методи.

Той обясни, че въпреки че Москва не се е присъединила към конвенцията, регулираща използването на подобни боеприпаси, досега се е въздържала от използването им в конфликта.

Освен това Шойгу предположи, че Вашингтон е започнал да снабдява Киев с касетъчни боеприпаси, защото са им свършили снарядите от 155 калибър.

Washington Post: Байдън одобри доставката на касетъчни боеприпаси за Киев

Washington Post: Байдън одобри доставката на касетъчни боеприпаси за Киев

Те са забранени в повече от 120 страни по света, но не и в САЩ, Русия и Украйна

ТАСС съобщава, че украинските военни са обстреляли във вторник  град Токмак в Запорожка област с касетъчни боеприпаси.

"В 17:15 ч. бойци на нацисткия киевски режим обстреляха град Токмак. По предварителна информация врагът е използвал касетъчни боеприпаси. Регистрирани са попадения в района на птицефермата и на изхода от града към Василевка. Информацията за жертвите и разрушенията се уточнява", се казва в съобщението.