Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който пристигна в Йордания, проведе разговори с ливанския временен премиер Наджиб Микати и външните министри на Египет и Катар, съобщава Би Би Си.

На среща с временния премиер на Ливан Наджиб Микати Блинкън заяви, че "споделя дълбока загриженост" за обстрелите по южната граница на Ливан с Израел и подчерта, че конфликтът между Израел и "Хамас" не трябва да се разпространява в други територии.

Блинкен също така благодари на Микати за усилията му да предпази Ливан от въвличане във войната и за работата с регионалните партньори за "осигуряване на траен и устойчив мир в региона", каза говорителят на държавния секретар Матю Милър.

В Тел Авив в петък Блинкен не успя да убеди израелския премиер Бенямин Нетаняху да обяви хуманитарна пауза в боевете за защита на цивилните в ивицата Газа.

В неделя той ще замине за Турция на двудневно посещение. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в събота, че прекъсва всички контакти с израелския премиер Бенямин Нетаняху.

Пентагона: Успяхме да избегнем разширяване на конфликта в Близкия изток

Пентагона: Успяхме да избегнем разширяване на конфликта в Близкия изток

Това остава и основната цел на САЩ в региона към този момент