Държавният секретар на САЩ Антони Блинкън заяви, че Вашингтон ще работи заедно с Израел, за да попречи на Иран да разработи ядрено оръжие, съобщава Ал-Джазира. Двамата близки съюзници признаха различията по отношение на преговорите с Техеран.

Блинкън направи коментарите в Йерусалим заедно с израелския си колега Яир Лапид, който каза пред репортери, че Израел има "разногласия" с Вашингтон относно възможна сделка за съживяване на ядреното споразумение с Техеран от 2015 г.

Блинкън заяви, че администрацията на президента Джо Байдън вярва, че "връщането към пълното изпълнение" на сделката е "най-добрият начин да върнем иранската програма обратно в кутията, в която се намираше, но избяга, откакто Съединените щати се оттеглиха от споразумението" съгласно предишния Президентът Доналд Тръмп през 2018 г.

Администрацията на Байдън работи за подновяване на ядреното споразумение, известно като Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA), който ограничава ядрената програма на Иран в замяна на милиарди долари за облекчаване на санкциите.

Израелското правителство твърдо се противопостави на условията на сделката и заяви, че повторното активиране на първоначалната сделка е недостатъчно за ограничаване на иранската заплаха.

Блинкън заяви, че "когато става въпрос за най-важния елемент, Израел и САЩ се виждат очи в очи. И двамата сме решени, и двамата сме решени, че Иран никога няма да придобие ядрено оръжие".

Лапид каза, че в разгара на различията с Вашингтон, Израел остава в "открит и честен диалог" с най-близкия си съюзник по иранския ядрен въпрос.

Иран настоява, че неговата ядрена програма е само за гражданска употреба.

САЩ отчитат напредък в преговорите с Иран, но не очакват сделка

САЩ отчитат напредък в преговорите с Иран, но не очакват сделка

Проблемите остават и не е ясно дали скоро ще бъдат разрешени