Американската агенция Bloomberg съобщава за доклад на руското Министерство на цифровото развитие, комуникациите и медиите, който анализира последиците от нарастващата зависимост на Русия от вноса на технологии и електроника от Китай. Съдържанието на документа е предадено на агенцията от неназовани европейски служители.

Блокирането на достъпа на Русия до най-новите технологии и електронни компоненти е една от основните цели на западните санкции от февруари 2022 г. Въпреки че Русия, както признават западни служители в пресата, успява да намери начини да заобиколи тези санкции, Китай се оказа основният източник на най-новите технологии за Русия от началото на войната. Досега Русия не е успяла да създаде задоволително производство на сложни високотехнологични компоненти в страната.

Документ на министерството, изготвен през лятото на 2022 г., говори за опасностите от такава зависимост от Китай, по-специално че компании като Huawei или China Mobile могат да доминират на руския пазар.

И Huawei казва сбогом на Русия

И Huawei казва сбогом на Русия

Ясен сигнал към Кремъл от страна на Китай

В твърдения на тези, които са видели документа, там се казва, че зависимостта на комуникационните мрежи от оборудването на Huawei може да се превърне в заплаха за информационната сигурност, както и за надеждността на тези мрежи. В тази връзка авторите на документа предлагат да се въведат различни ограничения и квоти върху вноса на китайско оборудване, както и да се принудят китайските компании да използват руски служители и подизпълнители и да осигурят местно производството.

Твърди се, че представители на Генералния щаб и Съвета за сигурност са били запознати с документа на Министерството на цифровото развитие.

Путин - новият васал на Китай

Путин - новият васал на Китай

Пълен обрат в сравнение с XX век