Министерството на външните работи на Боливия обяви, че прекратява дипломатическите си отношения с Куба, съобщават световните информационни агенции.

"Тази решителност се дължи на неотдавнашните и недопустими изявления на кубинския външен министър Бруно Родригес Парила и постоянната враждебност и безкрайни престъпления на Куба срещу конституционното правителство на Боливия и демократичния процес в страната", се казва в изявлението на боливийското външно ведомство.

Според министерството кубинското правителство "систематично не зачиташе двустранните отношения, основани на взаимно уважение, принципите на ненамеса във вътрешните работи, самоопределението на народите и равенството по суверенитет на държавите, въпреки желанието на боливийското правителство за поддържане на сърдечни отношения".

Изявлението идва ден след като кубинският външен министър Бруно Родригес Парила осъди изявленията на временния президент на Боливия Жанин Анес, която наложи забрана върху професионалното обучение, провеждано от кубинската медицинска бригада, която служи в южноамериканската страна от 2005 г. насам.

Миналия ноември кубинското правителство реши да изтегли повече от 700 лекари, техници и здравни специалисти, които предоставяха услуги в Боливия, мярка, която беше приета след произволното задържане на четирима здравни работници в района на Ел Алто, когато те са отивали до домовете си с пари, изтеглени от банка за плащане на основни услуги и наем на 107-те членове на медицинската бригада в този регион.

Куба започна медицинското си сътрудничество с Боливия през 2005 г. чрез "Операция Чудо", която позволи лечението на стотици хиляди пациенти с офталмологични проблеми и това впоследствие беше консолидирано в цялостна здравна програма, която се поддържаше до края на 2019 г.