Британският премиер Борис Джонсън ще обяви по-късно днес план за справяне с пандемията по време на зимния период, предаде Би Би Си.

Междувременно стана ясно, че медицинските съветници на правителството са препоръчали да се предложи една доза ваксина на децата на възраст между 12 до 15 години. Условието е те да нямат здравословни проблеми и родителите им да са съгласни да се подложат на процедурата. Специалистите твърдят, че това ще помогне учебният процес да не се прекъсва.

Очаква се, че като обяви плана си, Борис Джонсън ще даде яснота по много казуси, свързани с пандемията. Един от тях се отнася до въвеждането на извънредни мерки, в случай че националното здравеопазване бъде изложено на риск от претоварване. Очаква се да бъде предложена и трета ваксина за всички британци над 50-годишна възраст.

Тя ще бъде инжектирана само на тези, които са получили втора доза поне преди шест месеца. Въпреки намеренията на британските министри Великобритания да не се връща никога повече към локдауни и въвеждане ваксинационни паспорти, все още тези варианти стоят на дневен ред и те се обсъждат.

Джонсън не изключва Covid локдаун през зимата

Джонсън не изключва Covid локдаун през зимата

Правителството ще "направи всичко възможно, за да защити страната" от пандемията

Съветниците работят по множество варианти за ограничаване на заразата. Едни от тях включват и задължителното носене на маски и, когато е възможно, работа от вкъщи.

Окончателно мерките ще станат ясни след пресконференцията, която британският премиер ще даде в следобедните часове днес - 14 септември.