Британският външен министър Борис Джонсън, се обади на иранския си колега след гаф, в който беше обвинен, че е направил грешка, като е съобщил на парламента, че жена с британско-иранско гражданство, задържана в Иран, е обучавала журналисти там, съобщава ДПА.

"Външният министър се обади на иранския външен министър Зариф тази сутрин, за да обсъди делото на г-жа Назанин Загари-Ратклиф", коментират от кабинета на Джонсън.

Джонсън "изрази безпокойство" по предположение на иранските власти, че изказванията му миналата седмица пред комисията по външни работи на британския парламент "са хвърлили нова светлина" по случая.

Джонсън е казал на Зариф, че е "ясно, че г-жа Загари-Ратклиф е била в Иран на почивка, когато е арестувана".

Джонсън е възнамерявл с изкаването си в парламента да "осъди иранското мнение, че обучението на журналистите е престъпление, а не че вярва в иранските твърдения, че г-жа Загари-Ратклиф е била замесена в такава дейност".

Той призова Иран да освободи Загари-Ратклиф и заяви, че планира да посети Иран тази година, за да обсъдят случая. "Външният секретар приема, че забележките му към комисията по външни работи биха могли да бъдат по-ясни по този въпрос", допълват от кабинета на Джонсън.

Загари-Ратклиф е осъден на 5 години затвор през януари, арестувана е през април 2016 г. и е обвинена в шпионаж и бунт.

Британско-иранската гражданка работи в Лондон като мениджър на проекта за фондация Thomson Reuters, но Иран не признава двойната националност.

Фондацията и съпругът на Загари-Ратклиф призоваха Джонсън да "коригира сериозната грешка, която е направил" в парламента.