Бойни самолети на Сирия са извършили нападение срещу контролирани от бунтовниците райони в северната част на страната за първи път от месеци, след като сирийските власти обявиха, че повече от 100 души са били откарани на лечение в болници след предполагаема атака с отровен газ от страна на бунтовници в северния град Алепо, съобщава "Асошиейтед прес".

Последната вълна от обстрелвания и въздушни удари в Северна Сирия е най-сериозното нарушение на примирието, постигнато от Русия и Турция, което донесе относително спокойствие в северната част на страната през последните два месеца. Бунтовниците, които отрекоха да са извършвали каквито и да е химически атаки, обвиниха сирийското правителство, че се опитва да подкопае примирието.

Стотици пострадали при атака с хлор в Сирия

Стотици пострадали при атака с хлор в Сирия

Групировка атакува Алепо

Сирийският център за наблюдение на правата на човека, чието седалище е във Великобритания, и новинарската агенция "Тика" уточниха, че сирийските бойни самолети са ударили контролирани от бунтовниците райони западно и южно от Алепо. Въздушните удари бяха първите от влизането на примирието в сила на 17 септември.

Държавната сирийска новинарска агенция САНА твърди, че предполагаемата химическа атака късно вчера е била извършена от "терористични групировки, разположени в провинция Алепо", които са изстреляли снаряди, съдържащи отровни газове по три квартала в най-големия град в Сирия.

От своя страна говорителят на руското военно министерство ген.-майор Игор Конашенгов заяви, че руски специалисти по химически оръжия са били изпратени в Алепо. Русия е близък съюзник на президента Башар Асад и се намеси през последните години, за да обърне хода на гражданската война в негова полза.

"Според предварителните данни, особено симптомите, показани от жертвите, снарядите, които бомбардираха жилищни райони в Алепо, са натъпкани с хлор", твърди Конашенков.

Според сирийските здравни власти от общо 105 души, приети в болници, само 15 са останали на лечение, докато останалите са изписани. Допълва се, че двама души, които са били в критично състояние, са започнали да се подобряват.

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права 94 души са били лекувани, като 31 души остават в болници.