Британският премиер Гордън Браун обяви, че е готов да се оттегли като лидер на Лейбъристката партия.

Той съобщи това по време на специално изявление от "Даунинг стрийт", цитирано от БиБиСи. От него става ясно, че Браун има намерение да се оттегли от заемания пост преди конференцията на партията, планирана през септември. Очаква се конгресът да се проведе в Манчестър от 26 до 30 септември.

Причината да има т.нар. висящ кабинет е, че никоя партия и никой лидер не успя да спечели пълната подкрепа на избирателите. Като лидер на моята партия аз трябва и съм длъжен да приема това като вид оценка за мен самия.
                              Г. Браун

В тази връзка Браун посочи, че ще поиска Лейбъристката партия да започне процес по избор на ново ръководство, като няма да се кандидатира за лидерския пост, нито ще се меси в избора.

Няма да имам никакво участие в този избор и няма да подкрепя нито една кандидатура, заяви премиерът на Великобритания.

Британският премиер каза още, че неговата партия е започнала официални преговори с либералдемократите. Предложението е дошло от лидера им Ник Клег. По думите на лидера на лейбъристите е било от национален интерес да се отговори позитивно на поканата на Клег.

Припомняме ви, че по-рано днес стана ясно, че либералдемократите са се срещнали не само с представители на консерваторите, но с представители на лейбъристите, като разговорите са били проведени тайно през уикенда.

В изказването си Браун припомни, че никоя партия не е успяла да спечели мнозинство на парламентарните избори и той, като лидер на Лейбъристката партия, трябва да понесе своята отговорност за това.

Коментирайки резултатите от изборите, той заяви: Причината да има т.нар. висящ кабинет е, че никоя партия и никой лидер не успя да спечели пълната подкрепа на избирателите. Като лидер на моята партия аз трябва и съм длъжен да приема това като вид оценка за мен самия. Поради тази причина поисках от лейбъристката партия да започне процеса по избор на нов лидер.

Браун допълни, че се обявява в подкрепа на създаване на прогресивно правителство, което ще осъществи и необходимата реформа на избирателната система.

Според мен, освен икономическите приоритети, само прогресивно правителство може да отговори на исканията за политическа и избирателна промяна, за която британците дадоха заявка на вота преди дни, изтъкна той.

Световните медии не пропускат да припомнят, че според последното проучване във Великобритания 62% от избирателите искат Гордън Браун да напусне веднага "Даунинг стрийт".