Петчленен състав на Върховния съд на Бразилия ще гласува в понеделник дали да подкрепи решението на съдия Александър де Мораеш за затваряне на социалната мрежа X в страната, съобщава "Ройтерс".

Мораеш свика виртуално заседание на първата камара на съда - на който той е член - така че колегите да могат да преразгледат решението му.

Върховният съд на Бразилия има 11 съдии, разделени между две камари от по петима членове, без главния съдия. Те могат да гласуват за запазване или отхвърляне на решения на един съдия.

Върховният съд на Бразилия вдигна мерника на социалната мрежа "Х"

Върховният съд на Бразилия вдигна мерника на социалната мрежа "Х"

Платформата има 24 часа посочи свой законен представител в страната

Припомняме, че Върховният съд на Бразилия заплаши да забрани социалната мрежа X (бивш Twitter), ако собственикът ѝ Илън Мъск не посочи законен представител в южноамериканската страна в рамките на 24 часа.

Заповедта е последното развитие в продължилата месеци вражда между Мъск и де Мораеш, който ръководи репресиите срещу предполагаемата дезинформация в Бразилия.

Де Мораеш нареди спирането на повече от 100 профила в "Х" през последните години, включително някои, принадлежащи на поддръжници на бившия бразилски президент Жаир Болсонару.

През април Де Мораеш обвини Мъск в провеждане на "кампания за дезинформация" и незачитане на суверенитета на Бразилия, след като изпълнителният директор на Tesla реши да спре да изпълнява съдебните разпореждания за блокиране на определени X акаунти.

Мъск от своя страна обвини съдията в задушаване на свободата на словото и нарушаване на конституцията на Бразилия. Социалната мрежа X обяви по-рано този месец, че ще спре дейността си в Бразилия, след като съдия де Мораес заплаши един от законните представители на компанията с арест, ако не изпълни заповедите му.