Федералната полиция на Бразилия в четвъртък се опита да конфискува паспорта на бившия президент Жаир Болсонаро и да арестува някои от най-близките му сътрудници като част от разследване на предполагаем опит за преврат, след като той загуби изборите през 2022 г., предава "Ройтерс".

Операцията отразява стягащата се мрежа около Болсонаро, семейството му и някои от най-мощните му съюзници за действия преди и след неуспешното му преизбиране.

Конфискуването на паспорта му представлява ескалация на разследването срещу бившия президент, крайнодесен политик, който се представяше за бразилска версия на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Източник от федералната полиция, пряко участващ в операцията, каза, че иззетите паспорти могат да осигурят възможността за бъдещи арести, принуждавайки заподозрените да останат в Бразилия.

Полицията посети къщата на плажа на Болсонаро в четвъртък и му каза да предаде паспорта си, казаха трима източника, пожелали анонимност, за да обсъдят активна операция.

Бившият президент ще изпълни заповедта, каза говорителят на семейството на Болсонаро Фабио Вайнгартен в социалните медии.

Според решението на съдията от Върховния съд Александър де Мораес, което задейства операцията в четвъртък, през ноември 2022 г. Болсонаро получил проектоуказ за отмяна на изборните резултати и издаване на заповеди за арест на Мораес, колегата съдия от Върховния съд Гилмар Мендес и лидера на Сената Родриго Пачеко.

По искане на Болсонаро проектоуказът беше променен, но арестът на Мораес и изискването за нови избори останаха, се казва в съдебната заповед, позовавайки се на полицейски разследвания.

След като промени указа, Болсонаро извика военни командири и ги притисна да подкрепят пуч, според полицейския доклад, базиран на телефонни записи и свидетелски показания от бивш адютант на бившия президент.

Болсонаро вече беше обявен за политически неизбираем до 2030 г. заради разпространение на изборни неистини и е изправен пред няколко други криминални разследвания, които могат да го вкарат в затвора. Той отрече да е извършил нарушение и нарече разследванията политически мотивирани.

Миналата седмица, в друг знак за нарастващите правни проблеми на Болсонаро, федералната полиция претърси имоти, свързани със сина му Карлос Болсонаро. Градският съветник на Рио де Жанейро, който отрече да е извършил нарушение, е заподозрян, че е използвал данни, събрани незаконно от шпионската агенция Abin, за да атакува съперниците на баща си.

В изявление от четвъртък федералната полиция не посочи целите на операцията, но каза, че те са обвинени в участие в "престъпна организация, която е действала в опит за държавен преврат", целящ "да запази тогавашния президент на Република на власт".

Източниците казаха, че са издадени заповеди за претърсване и на имоти, свързани с Валтер Брага Нето, бившия съотборник на Болсонаро; Аугусто Хелено, негов бивш съветник по националната сигурност; бившият министър на отбраната Пауло Ногейра Батиста и бившият министър на правосъдието Андерсън Торес, между другото.

Президентът на политическата партия на Болсонаро, Валдемар Коста Нето, беше арестуван, когато при обиск в дома му в Бразилия е открито нерегистрирано огнестрелно оръжие, казват източници.

Бившият съветник на Болсонаро по международните въпроси Филипе Мартинс е един от четиримата други, насочени към заповеди за арест.

Лула уволни петима разузнавачи заради незаконен шпионаж

Лула уволни петима разузнавачи заради незаконен шпионаж

Сред сочените за поръчители на шпионажа е синът на бившия президент Жаир Болсонаро