Процентът на нападенията с нож в някои регионални градове е по-висок, отколкото в много лондонски райони, сочи анализ на полицейски данни, направен от БиБиСи.

Като цяло Лондон остава най-опасната част от Англия и Уелс, но данните, получени от 34 от 43-те полицейски управления, показват, че процентът на тежки престъпления с нож се увеличава рязко в някои райони извън Лондон на места като Манчестър, Ливърпул и Блекпул.

Съгласно Закона за свободата на информация БиБиСи иска всички 43 регионални полицейски управления в Англия и Уелс за подробности относно тежки престъпление с нож в техния район.

За тежко престъпление с нож се определя всяко нападение, грабеж, заплаха за убийство, убийство, опит за убийство или сексуално престъпление, включващо нож или остър инструмент.

В Ланкашайър цифрите показват, че престъпленията с нож са се удвоили за пет години, от 455 престъпления през 2014 г., на 981 през 2018 г.

Манчестър, Ливърпул и Нотингам са в топ 25 на най-опасните места в Англия и Уелс относно сериозно престъпление с нож.

Най-безопасните райони с по-малко от 1 престъпление на 10 000 души са Дорсет, Котсуолдс, Монмутшир и Малвърн.

В Шотландия полицията събира статистически данни за престъпленията по различен начин, така че няма отделна информация за нападения с нож. Въпреки това притежанието на ножове се увеличава през последните години, като за миналата година са регистрирани над 2300 престъпления.

Банди свързани с наркотици, степента на изключване от училище, бедността, безработицата и съкращаването на услугите са обвинявани за увеличаване на насилието сред младите хора в градове като Блекпул и Престън.

"Съществува значителен проблем с окръжните банди (куриер на наркотици) в Блекпул и това означава, че много млади хора носят ножове", коментира Ашли Хакет, изпълнителен директор на Blackpool Community Club Trust ,

"Има страшно много деца и тийнейджъри, които живеят в лишения и търсят всякакви начини, за да печелят пари и да издържат домакинства, законно или незаконно, те го правят. Това включва наркотици и ножове", допълва той.

През 2018 г. почти половината от всички заподозрени в тежки престъпления с нож в Англия и Уелс са на възраст 24 години. Миналата година 15% от заподозрените в престъпление с нож са жени. При тези, нападнати при инциденти с домашно насилие, една четвърт от жертвите на престъпление с нож са жени.

Д-р Майк Роу от университета в Ливърпул, който наблюдава полицейски служители на работното място през последните шест години, коментира, че "момичета и млади жени се експлоатират за носене на оръжие, тъй като е много по-малко вероятно да бъдат спрени и претърсени от полицията. Вниманието върху заподозрените мъже може да доведе до умишлено набиране на млади жени."

Говорител на министерство на вътрешните работи обяснява, "ние предприемаме действия за справяне с насилието, което има толкова опустошително въздействие върху нашите общности."

"Това включва подкрепа на полицията чрез набиране на 20 000 нови полицейски служители през следващите три години, което улеснява използването на правомощия за спиране и претърсване и инвестиране на 10 милиона паунда в допълнително финансиране, за да се даде възможност на силите да увеличат броя на служителите, използващи "Тийзър"."