Британската кралица Елизабет II е била хваната от телевизионна камера да казва, че китайските власти са „много груби” с британския посланик по време на държавното посещение във Великобритания на китайския президент Си Цзинпин през миналата година, съобщава „Ройтерс”.

Тя е направила коментарите на градинско парти в Бъкингамския дворец, същия ден, в който британският премиер Дейвид Камерън беше заснет да прави недипломатични забележки, че Нигерия и Афганистан са корумпирани страни.

Неговите коментари бяха особено неудобни, след като той е домакин на държавните ръководители на двете страни на конференция за борба с корупцията в Лондон в четвъртък, докато коментарите на кралицата не са полезни за решителните усилия на британското правителство да ухажва Пекин за засилване на търговските връзки с Китай.

Съгласно своята роля в управлението на страната, 90-годишният монарх никога не прави каквито и да е политически и дипломатически чувствителни коментари в общественото пространство, а е рядкост да бъде разкривано съдържанието на нейните частни разговори.

В кадри, излъчени от БиБиСи, кралицата се вижда, че се среща с високопоставения полицейски служител Люси Д’Орси, която е представена от официално лице, че е била ръководител на охраната по време посещението на Си Цзинпин през октомври миналата година.

О, лош късмет”, вметнала кралицата в отговор.

Д’Орси  след това описва отношенията си с китайските представители като „доста изпитателно време” и разказва, че в един момент те излезли от среща и ѝ казали „пътуването приключи”.

Кралицата при това заявила: „Те бяха много груби към посланика.”

БиБиСи съобщава, че в Китай новините за коментарите на кралицата са били цензурирани в медиите.