Британската полиция потвърди, че нападението срещу хора в Рединг е терористична атака, задържан е 25-годишен либийски гражданин, съобщава "Гардиън". 

Заместник-помощникът на комисаря Дийн Хайдън, старши национален координатор на мрежата за борба с тероризма, обяви нападението за терористичен инцидент и полицейското звено за противодействие на тероризма ще поеме разследването.

Премиерът Борис Джонсън, председателства среща в 9 часа сутринта, за да бъде запознат с най-новите данни по случая, съобщи Даунинг Стрийт. Присъстваха вътрешният министър Прити Пател, както и служители на полицията и сигурността.

Заподозреният е либийски гражданин, който преди това е бил в затвора за престъпления, които не са свързани с тероризъм. Джонсън, Пател и лидерът на лейбъристите Кийър Стармер бяха сред висшите политици, които изказаха съболезнования на семействата и приятелите на жертвите.

Иън Хънтър: "Извършихме един арест и на този етап не търсим други хора във връзка с този инцидент. Няма разузнавателна информация, която да предполага, че има някаква допълнителна опасност за обществото. Въпреки това, ние призоваваме хората да останат бдителни и да съобщят за всичко подозрително, като се обадят в полицията."

Полицаи влязоха в жилищен блок в Рединг, за които се знае, че там живее заподозреният. Повече от дузина въоръжени полицаи, носещи щитове, бяха забелязани да влизат в блока около 11 часа.

Свидетелят на нападението, 20-годишният Лорънс Уорт, заяви, че е бил на около 10 метра. "Паркът беше доста пълен, много хора седяха наоколо и пиеха с приятели, когато един човек мина, изведнъж извика някакви неразбираеми думи и тръгна към голяма група от около 10 души, опитвайки се да ги намушка".

"Той намушка трима от тях силно в шията и под мишниците, след което се обърна и започна да тича към мен, ние се обърнахме и започнахме да бягаме. Когато разбра, че не може да ни хване, се опита да намушка друга група, които бяха седнали. Намушка един човек в тила и след като видя, че всички бягат, тръгна да бяга от парка", допълва свидетелят.

Най-малко две жертви са в спешното отделение на Кралската болница в Беркшир.

Вътрешният министър коментира, че "тази вечер видяхме безсмислена атака срещу хора, които просто се наслаждават на съботна вечер със семейството и приятелите... В контакт съм с полицията и ще гарантирам, че имат цялата подкрепа, от която се нуждаят. Бих искал да благодаря на полицията на Темза Вали и на спешните служби за техния отговор. "

Полицията на Темза Вали заяви, че нападението не е свързано с протеста Black Lives Matter, който се състоя в Рединг по-рано през деня.

Борис Джонсън: Атаката в Рединг е ужасяващ инцидент

Борис Джонсън: Атаката в Рединг е ужасяващ инцидент

Реакция на премиера