Мъжът, който държеше с часове четирима души за заложници в синагога в Тексас беше идентифициран от ФБР в неделя като 44-годишен британски гражданин на име Малик Фейсал Акрам, съобщи АФП.

Няма индикации някой друг да е замесен в нападението в малкия тексаски град Коливил, се казва в изявлението на полевия офис на ФБР в Далас.

Не се дава допълнителна информация за Акрам или какъв може да е бил мотивът му. Полицията не изясни и дали екип е убил Акрам или той се е самоубил.

Президентът на САЩ Джо Байдън нарече случилото се в Коливил "терористичен акт". Британският външен министър Лиз Тръс също в неделя осъди вземането на заложници като "акт или тероризъм и антисемитизъм".

Припомняме, че по-рано днес всички заложници, задържани в синагогата в американския град Коливил, щата Тексас, бяха освободени, съобщи Би Би Си.

Похитителят бе убит - той е настоявал да бъде освободена пакистанка, осъдена за тероризъм. Афия Сидик е неврохирург, осъдена на 86 години затвор по обвинение в убийства на американски военни и служители на ФБР в Афганистан. Той се е представил за неин брат, но по-късно беше съобщено, че твърдението му не е истина.

Представителят на ФБР Мат Десарно тогава съобщи, че самоличността на убития вече е установена, но засега тя няма да бъде обявена.

Обсадата на синагогата и преговорите за освобождаването на заложниците продължиха над 10 часа.

Неизвестен взе заложници в синагога в Тексас

Неизвестен взе заложници в синагога в Тексас

Полицията е евакуирала района...

Агенция Reuters съобщи с позоваване на местни журналисти, че в района са се чували взривове и изстрели.

Първият, който съобщи информацията за освобождаването на заложниците, беше губернаторът на Тексас Грег Абът.

"Молитвите ни са чути. Всички заложници излязоха, живи са и са в безопасност." - написа губернаторът в Twitter.

Синагогите в няколко американски града повишиха сигурността след него. Въпреки че властите заявиха, че не вярват, че инцидентът е част от глобална заплаха, Байдън обеща да "застане срещу антисемитизма и срещу надигането на екстремизма в тази страна".