Лиъм ФоксИзползването на доставките на енергоносителите като средство за политически натиск от страна на Русия трябва да бъде възприемано като тревожен сигнал за Великобритания и Запада като цяло.

Това се казва в изявление на британския консерватор Лиъм Фокс, известен още като британският министър на отбраната в сянка, публикувано в електронното издание на Sunday Telegraph.
Според него Западът твърде дълго е игнорирал заплахата, която Русия представлява за енергийната сигурност.

Лиъм Фокс призовава НАТО и ЕС да се обединят в консорциум на енергопотребителите, и заедно да окажат натиск върху Москва.

В момент, в който Западът е концентрирал вниманието си върху Близкия Изток, руският национализъм се възражда заедно с желанието на Русия за използва природните си ресурси за политическо оръжие.

След събитията в Украйна, а сега и в Грузия вече е време да дадем сигнал на западните политици.

От Новости коментират, че Фокс не за първи път прави антируско изявление. В началото на октомври той обяви, че Великобритания подценява заплахата, която Русия представлява за британската сигурност.

„Иран и Русия са най-сериозната потенциална заплаха за нашите интереси," обяви Фокс по време на ежегодната конференция на Консервативната партия.

По думите му Русия, Северна Корея и Китай помагат на Иран да създаде балистична ракета, която е с радиус 4000 км и „може да активира американските и британските войници в региона".

Освен това Фокс подчерта, че през 2006 г. Русия е увеличила военните си разходи с 25%, извършила е изпитания на междуконтинентални балистични ракети и си е поръчала нови военни кораби с ракетни установки.

Фокс бил обезпокоен от факта и че Русия финансира построяването на две военно-морски бази в Сирия.