Британски лекар се призна за виновен в дързък, но неуспешен заговор за убийството на партньора на майка си с фалшива ваксина срещу COVID-19, съобщава "Ройтерс".

Планът е включвал фалшифициране на медицински документи и дегизиране с цел да инжектира на жертвата отрова.

53-годишният Томас Куан се е представил за медицинска сестра и дори е измерил кръвното налягане на собствената си майка, преди да даде отрова на нейния партньор Патрик О'Хара в Нюкасъл, Северна Англия.

Въпреки че О'Хара е оцелял, след поставянето на ваксината е развил некротизиращ фасцит - потенциално фатална бактериална инфекция, разяждаща месото.

Куан - личен лекар в Съндърланд, се призна за виновен в опит за убийство малко след началото на процеса срещу него в Нюкасълския кралски съд миналата седмица.

Преди това той се е признал за виновен по обвинение за прилагане на вредно вещество.

Прокурорът Питър Мейкпийс заяви на съдебните заседатели в първия ден от процеса: "Понякога може би истината наистина е по-странна от измислицата".

Той обясни, че Куан се е тревожил за завещанието на майка си, съгласно което нейната къща ще бъде наследена от О'Хара, ако той все още е жив, когато тя почине.

"Г-н Куан използва своите енциклопедични познания и изследвания върху отровите, за да изпълни плана си", посочи Мейкпийс.

"Съгласно плана той се е предрешил като медицинска сестра, посетил е адреса на г-н О'Хара - дома, в който е живял с майката на обвиняемия, и му е инжектирал опасна отрова, под претекст че прилага бустерна ваксина срещу COVID".

Куан се e регистрирал в хотел под фалшиво име, използвал е фалшиви номера на колата си и се е дегизирал с перука, за да изпълни плана.