Британските депутати проведоха разгорещен 3-часов дебат относно настояването на кандидата за президент на САЩ от решубликанците Доналд Тръмп да бъде забранено да посещава Великобритания, предадоха световните информационни агенции.

Въпреки че се чуха всякакви обвинения към Тръмп - от палячо, глупак до демагог, накрая не се проведе гласуване.

Парламентът всъщност няма правомощия да налага подобна забрана. Това може да направи вътрешният министър.

Мюсюлмани сред депутатите предложиха лично да покажат на Тръмп как живеят британците, изповядващи тази религия.

Повод за дебата и обвиненията срещу медийния магнат стана изказването му срещу мюсюлманите по повод терористичните атаки. Тръмп се обяви за забрана изповядващите ислям да влизат в САЩ, както и намиращите се там да бъдат строго наблюдавани. Той се закани на крайни мерки, ако спечели надпреварата за Белия дом.

Изказването му веднага му "спечели" петиция на британците, която веднага събра стотици хиляди подписи за недопускането му на британска територия.

Въпреки това обаче сред сънародниците им той намира и голяма подкрепа, като остава и фаворит сред съпартийците си.

По време на кампанията си, Тръмп се замеси в много скандали заради мненията си по различни въпроси.

В същото време, британският премиер Дейвид Камерън заяви,че имигрантите, които не покажат добри познания по английски език, ще трябва да напуснат страната му.

Той описа в общи черти плана в интервю за радио БиБиСи, твърдейки, че имало 38 хил. мюсюлманки, които не можели да говорят английски, и 190 хил. жени с ограничени умения по езика.