Управляващата Консервативна партия на Великобритания отстрани един от своите депутати, докато той е разследван по обвинения, че е злоупотребил със средства за кампанията, каза в четвъртък говорител на ръководителя на партийната дисциплина на консерваторите, цитиран от Ройтерс.

Вестник "Таймс" съобщи, че Марк Мензис твърди, че е поискал от бившия си мениджър на кампанията хиляди лири, за да плати на "лоши хора", които според него са го задържали през нощта в апартамент и след това двамата са използвали средства от кампанията, за да възстановят разходите.

Вестникът каза, че Консервативната партия е била уведомена за обвиненията през януари.

Офисът на Мензис не отговори незабавно на искане за коментар, но Times твърди, че от офиса му категорично отхвърлят обвиненията, заявявайки, че "напълно са спазени всички правила за деклариране".

"След разговор с депутата, отговарящ за партийната дисциплина, Марк Мензис се съгласи да се откаже от мястото си в групата в очакване на резултата от разследването", каза говорителят, имайки предвид неговото отстраняване, което означава, че трябва да седи засега в парламента като независим депутат.

Обвиненията срещу Мензис са пореден удар за премиера Риши Сунак, чиято партия изостава далеч от основната опозиционна Лейбъристка партия в проучванията на общественото мнение преди националните избори, очаквани по-късно тази година.По-рано този месец друг депутат от Консервативната партия напусна партията, след като призна, че е предал личните телефонни номера на свои колеги на някого, когото е срещнал в приложение за запознанства.

Великобритания няма да провежда парламентарните избори на 2 май

Великобритания няма да провежда парламентарните избори на 2 май

Това е датата, на която се провежда местният вот