Самолетът на Бритиш Еъруейз, с който 15-те британски моряци излетяха тази сутрин от Техеран, пристигна на летище Хийтроу.

Моряците слязоха от самолета и веднага се качиха във военните хеликоптери, за да бъдат транспортирани във военноморската база в Девън, съобщава Би Би Си.

Моряците отпътуваха от международното летище Мархабад, където бяха ескортирани с конвой час преди полета, като преди това моряците са се срещнали за първи път с британския посланик в Техеран Джефри Адамс.

В изявление непосредствено преди пристигането на самолета премиерът Тони Блеър каза, че е доволен от завръщането на екипажа, невредим.

Наред с това той каза, че има елементи в иранския режим, които финансират, въоръжават и подкрепят тероризма в Ирак.

Блеър подчерта, че няма сделка за освобождаването на моряците. По думите му те са били освободени без всякаква споразумение, без преговори и без всякаква уговорка от която и да е от страните.

Той каза, че по време на продължилата 13 дни криза са се отворили нови канали за комуникация, които би било разумно от гледна точка на британската страна да бъдат следвани.

Въпреки това, подчерта Блеър, е абсолютно необходимо да се запази твърдата позиция относно подкрепа от всякакъв вид от страна на Иран за тероризма.

Припомняме, петнадесетимата бяха задържани на 23 март от иранската гранична охрана. Иран твърди, че те са заловени в ирански води и вчера президентът Махмуд Ахадинеджад награди граничарите, участвали в задържането на британците.

Великобритания категорично отрече моряците да са плавали в ирански води, но се съгласи да се проведат разговори с иранските власти за избягване на подобни инциденти в бъдеще.