На британските спецчасти, които трябва да се справят евентуално с терористи, им е било разпоредено да не обръщат внимание на ранените жертви и колеги и да щурмуват сгради веднага при евентуални заложнически драми. Това щяла да бъде новата тактика на британските спецслужби за спасяването на човешки животи, отбелязва „The Telegraph”.

Скотланд Ярд обучават служителите си да „вървят напред” и да се справят с въоръжени терористи при първа възможност, независимо дали ранени хора лежат около тях.   

Британските спецслужби са подели инициативата във връзка с терористичните нападения в Париж и Мумбай, където фанатици откриха веднага безразборна стрелба по заложници.   

Тази нова тактика е в контраст с традиционните полицейски тактики за „сдържане и оценка” и е повече в съответствие с военни методи, като полицейските спецчасти са обучавани заедно с армията.

Спецовете сега провеждат редовни тренировки, за да се подготвят за подобни нападения.

От лондонската полиция са настояли, че политиката им не е да убиват, но ще предприемат всякакви законосъобразни действия, които са необходими за прекратяване на заплахата.