Британският премиер Гордън Браун направи изненадващо посещение в Афганистан, съобщава Би Би Си.

Той отдаде почит на четирима кралски морски пехотинци, които загинаха при отделни експлозии в Афганистан. Трима от тях бяха убити при самоубийствена атака на 13-годишно момче на юг от Сангин, а един загина от избухнала бомба по време на рутинна проверка в провинция Хелманд.

С последните убийства, общият брой на загиналите британски войници в Афганистан от началото на операциите през 2001 г. става 132-ма.

Британският премиер се срещна с военните в Камп Бастион - основната британска военна база в Афганистан. Голяма част от войниците там са познавали загиналите морски пехотинци.

Въпреки трагедията Гордън Браун наблегна на плановете да увеличи контингента на британските войници в Афганистан.
Освен това той обеща 10 млн. долара за гарантиране изборите, предвидени за догодина да бъдат „свободни и честни".

Британският министър-председател говори с отвращение за талибаните, използвали младо момче за самоубийствена атака. Това по думите му е в „разрез с общественото мнение не само за британците, но и по целия свят".
Той каза още, че убитите кралски морски пехотинци са „загинали на фронт линията на терора" и „никога няма да бъдат забравени" заради това, което са направили в името на Великобритания.

Браун похвали куража на британските сили, които изпълняват дълга към страната си, заявявайки, че „във Великобритания се чувстваме по-сигурни", заради работата, която военните ни вършат в Афганистан.

След срещата си с британските военни министър-председателят замина за Кабул, където ще проведе разговори с президента на Афганистан Хамид Карзай.