Към 07 февруари 2023 г. сателитните снимки показват, че Русия е укрепила допълнително отбранителните си укрепления в централна Запорожка област, Южна Украйна, особено близо до град Тарасивка. Това съобщават в ежедневния си доклад за войната в Украйна от британското разузнаване.

Към 8 януари 2023 г. Русия изгради отбранителни укрепления между градовете Василивка и Орихов, Запорожка област.

Въпреки текущия оперативен фокус върху централен Донбас, Русия остава загрижена за охраната на крайните части на разширената си фронтова линия. Това се доказва от продължаващото изграждане на отбранителни укрепления в Запорожка и Луганска области и дислоцирането на личен състав.

Фронтовата линия на Русия в Украйна възлиза на приблизително 1288 км, а фронтовата линия на окупираната от Русия Запорожка област е 192 км.

Голям украински пробив в Запорожие би поставил под сериозно предизвикателство жизнеспособността на руския сухопътен мост, свързващ Ростовска област на Русия и Крим. Украинският успех в Луганск допълнително ще подкопае обявената от Русия военна цел за освобождаване на Донбас.

Решението коя от тези заплахи да даде приоритет на противодействието вероятно е една от централните дилеми за руските оперативни плановици.

Британското разузнаване: Русия дава средно по 824 жертви на ден в Украйна

Британското разузнаване: Русия дава средно по 824 жертви на ден в Украйна

Загубите вероятно се дължи на редица фактори, включително липса на обучен персонал, координация и ресурси на фронта