Европейският съюз няма правомощия за опазването на обществения ред и сигурност в дадена страна-членка. Това каза пред БНР говорителят по вътрешния пазар на Европейската комисия Лусия Каудет в отговор на въпрос може ли комисията да окаже натиск върху Атина за блокадите по границите.

Еврокомисията очаквала в най-кратки срокове отговор от властите в Гърция за предприетите мерки срещу блокадата на границата. Това е станало веднага, след като Брюксел формално е бил уведомен от нашата страна за проблема.

Припомняме, че снощи Външно министерство официално информира Европейската комисия за създалата се ситуация по българо-гръцката граница. Страната ни е поискала от ЕК да предприеме действия за преодоляването на проблема във възможно най-кратък срок.

Българската страна е изразила становище, че Гърция не изпълнява свои задължения, свързани с основни свободи в рамките на Евросъюза, като свободното движение на хора и стоки между държавите-членки.

10-километрова опашка от тирове на ГКПП Кулата – Промахон, от гръцка страна - 12 км
Обновена

10-километрова опашка от тирове на ГКПП Кулата – Промахон, от гръцка страна - 12 км

Имаше частично пропускане на камиони

Лусия Каудет отбеляза, че предотвратяването на блокадите чрез различни мерки са отговорност на националното правителство. Негова отговорност са включително и алтернативните маршрути.

По думите й действията, които ЕК може да предприеме, биха имали само ретроактивен ефект. Ако евентуално бъде установено, че има нарушение на европейското законодателство, комисията можела да започне наказателна процедура. За момента обаче това било само хипотеза, подчертава Лусия Каудет.

Договорът на ЕС гарантирал свободното движение на стоки, но при извънредни обстоятелства се допускали временни препятствия пред него. Затова сега в Брюксел се опитват да установят фактите.