Европейската комисия обяви, че е започнала процедура по подновяване на мярката за блокиране на санкциите, за да защити европейския бизнес в Иран, след като САЩ отново наложиха санкции на Техеран, съобщава "Ройтерс".

Комисията подчерта в изявление, че "започна официалният процес за активиране на Блокиращия статут чрез актуализиране на списъка на санкциите на САЩ по отношение на Иран, които попадат в обхвата му", като се позовава на оригинален регламент на ЕС от 1996 г.

САЩ искат да създадат международна коалиция против иранския режим

САЩ искат да създадат международна коалиция против иранския режим

Тази идея ще бъде представена

От Европейската комисия посочиха, че мярката ще влезе в сила в рамките на два месеца, освен ако Европейският парламент и правителствата на страните членки на ЕС не я отхвърлят, но че тя би могла да бъде активирана и по-скоро, ако има силна политическа подкрепа.

Представители на ЕС изтъкват, че преработват блокиращия статут, за да се обхване решението на американския президент Доналд Тръмп от 8 май да възобнови санкциите, свързани с Иран след изтичането на 90 и 180-дневните преходни периоди, включително санкциите, насочени към жизнения петролен сектор на Иран и транзакциите с неговата централна банка.

ЕС изоставя долара, разплаща се с Иран за петрола в евро

ЕС изоставя долара, разплаща се с Иран за петрола в евро

Това твърдят руските медии

Блокиращият статут на ЕС забранява на всяко дружество от ЕС да спазва санкциите на САЩ и не признава никакви съдебни решения, които налагат американските санкции. Той е разработен, след като САЩ се опитаха да санкционират чуждестранни компании, търгуващи с Куба през 1990-те години, но тези санкции никога не са били официално изпълнявани.

Други мерки, предложени от Европейската комисия, включват настояване от правителствата на страните членки да извършват трансфери към централната банка на Иран и да започнат правния процес, който позволява на Европейската инвестиционна банка да отпуска заеми за проекти на ЕС в Иран.

Новите санкции на САЩ заличават усилията за ядрената сделка, смята Иран

Новите санкции на САЩ заличават усилията за ядрената сделка, смята Иран

Европейските външни министри са притеснени как компании от Стария континент ще продължат бизнес отношенията си с Иран