Новият закон на Унгария за "защита на националния суверенитет", който управляващата партия "Фидес" твърди, че е необходим за защита срещу външна политическа намеса, нарушава правото на Европейския съюз. Това е позицията на Европейската комисия, съобщава "Ройтерс".

Комисията посочва, че е изпратила официално известие до Унгария, че ще започне процедура за нарушение във връзка със закона, приет през декември. Според ЕК той нарушава демократичните ценности и основните права на Съюза.

Унгарското законодателство нарушава законите на ЕС за демокрацията и равните права на гражданите на ЕС, закона за защита на данните и няколко правила, приложими към вътрешния пазар, отбелязва Комисията.

САЩ се притесниха от "драконовския" закон за защита на суверенитета на Унгария

САЩ се притесниха от "драконовския" закон за защита на суверенитета на Унгария

Вашингтон счита, че законодателството ще се използва за разследвания без съдебен контрол

"Създаването на нов орган с широки правомощия и строг режим на наблюдение, прилагане и санкциониране рискува да навреди сериозно и на демокрацията", заяви говорител на Комисията.

Законодателството бе прието, след като премиерът националист Виктор Орбан, който многократно е влизал в сблъсъци с Европейския съюз относно демократичните права в Унгария, засили кампанията на своята партия преди изборите за Европейски парламент през юни.

Съгласно закона ще бъде създаден отделен орган за проучване и наблюдение на рисковете от политическа намеса. Той ще наказва с до три години затвор забранено чуждестранно финансиране на партии или организации, кандидатстващи за избори.

Унгария разполага с два месеца, за да отговори на официалното уведомително писмо. В случай че не отговори на оплакванията, посочени в писмото, Комисията може да реши да изпрати мотивирано становище - официално искане за спазване на правото на ЕС - като следваща стъпка в процедурата.

"Фидес" защитава суверенитета на Унгария със закон

"Фидес" защитава суверенитета на Унгария със закон

Партията е срещу неправомерна политическа намеса от чужди лица или групи