Европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос предупреди, че провалът да се постигне напредък с Турция на срещата на върха през март за това как да се спре притокът на мигранти ще доведе до "бедствие" за Общността, съобщава „Франс прес”.

"Ако няма сближаване и съгласие (на срещата на върха) на 7 март, ние ще бъдем доведени до катастрофа", коментира Аврамопулос по време на пресконференция в гръцкия град Делфи и подчерта: "7 март е денят, в който ще се реши всичко."

Срещата обещава да бъде от решаващо значение както за изпълнение на споразумението, което Брюксел и Анкара подписаха през ноември за ограничаване на миграционните потоци, така и за опита да се изгради единство в рамките на Европейския съюз за справяне с най-голямата подобна криза в неговата история.

На срещата на вътрешните министри от ЕС в четвъртък Аврамопулос предупреди, че миграционната система на Общността може напълно да се срине, след като всеки ден хиляди хора, бягащи от война и трудности в Близкия изток и Азия, продължават да пристигат от Турция.  

„В следващите 10 дни ние се нуждаем от конкретни и ясни резултати на място. В противен случай съществува опасност цялата система напълно да се срине”, изтъкна еврокомисарят.

Аврамопулос призова страните от ЕС да работят заедно и да избягват „едностранни действия” като граничния контрол, който няколко страни въведоха отново, както и слагането на таван за броя на търсещи убежище, въведен от Австрия, което остави хиляди хора блокирани по маршрута на мигрантите.