Сърбия и Черна гора вероятно ще бъдат следващите страни, които ще се присъединят към Европейския съюз, вероятно до 2025 г. Това обяви европейският комисар по разширяването Йоханес Хан, цитиран от "Ройтерс".

Европейският съюз предприема дипломатически усилия за ускоряване на стъпките за приемане на шест страни от Западните Балкани след години на отлагане на започването на тези стъпки.

"Време е да приключим работата от 1989 г.", изтъкна Йоханес Хан, имайки предвид започналото разширяване на ЕС на изток след падането на Берлинската стена.

"Ние определихме 2025 г. като индикативна дата за Сърбия и Черна гора, която е реалистична, но и също така и много амбициозна", допълни еврокомисарят.

Албания, Босна, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия се надяват да се присъединят към Европейския съюз, но през последните години шансовете им за членство избледняха, след като политици от Общността, изправени пред нарастващ евроскептицизъм вкъщи, кризата в еврозоната в периода между 2009 и 2013 г. и Брекзит, изглежда загубиха интерес.

Ала засилването на влиянието на Русия, кризата с мигрантите, която разтресе ЕС, стремежът на Турция към авторитарно управление и желанието за засилване на европейската интеграция, след като Великобритания излезе от Общността през 2019 г., предоставиха възможност на Балканите.

"Или изнасяме стабилност в региона, или внасяме нестабилност", категоричен е Хан, твърдейки, че процесът по приемането в ЕС бил най-добрият начин за борба с корупцията, организираната престъпност и заплахата от авторитаризъм в региона.

Сърбия се разглежда като важна част от процеса, а ЕС се надява влиянието на Белград на Балканите да помогне на другите страни да се реформират.