Будапеща отбелязва 50-тата годишнина от потушеното въстание срещу съветската власт.

Пред паметника до сградата на парламента министър-председателят и президентът положиха цветя, докато националният флаг бе тържествено издигнат под звуците на химна.

Междувременно Полицията използва гумени куршуми, водни струи и сълзотворен газ, за да разпръсне около 200 демонстранти, протестиращи срещу правителството на Ференц Дюрчани.

Протестиращите хвърлят бутилки и камъни срещу полицаите, изпратени на площад "Кошут".

Някои от тях са издигнали плакати с лозунга „Свобода". По информация на АП един от участниците в протеста е пострадал от използваните куршуми и кърви, но все пак е в съзнание.

В същото време държавната телевизия съобщава, че полицията е била някои от протестиращите с гумени палки, има някои с наранявания в областта на главата.

Само часове преди началото на честванията, отбелязва БиБиСи, полицията разпръсна хиляди протестиращи от площада „Кошут", главна сцена на протести срещу правителството след разобличаващите самопризнания на премиера Ференц Дюрчани, излъчени по медиите.

На фона на ожесточените противоречия в политическия живот в страната някои ветерани от събитията от 1956 година отказаха да се ръкуват с Дюрчани.

Протестите пред парламента продължиха седмици наред, но бяха разпръснати тази сутрин, за да се създадат условия за провеждането на официалните чествания.

Президентът Ласло Шойом междувременно призова за национално единство.

Успоредно на официалните чествания опозицията в страната организира свои собствени прояви.

Няколко опозиционни групи участват в демонстрации по улиците до различни части на града, като е трудно да се определи дали тези прояви са в памет на 1956 г. или срещу държавното управление.

Основната опозиционна формация - Фидеш оповести, че бойкотира официалните мероприятия за отбелязване на годишнината, на които премиерът трябва да изнесе реч.

Вместо това от Фидеш обявиха, че организират своя проява близо до сградата на националното радио - място на засилена гражданска активност през 56-та.